Διακοπές Σε Μωβ
Έκθεση της μαθήτριας Θείας:
"Πως πέρασα στις διακοπές"
"Σε Ξένα Σπίτια"
Φέτος το καλοκαίρι πήγα διακοπές στην Κυψέλη. Και σε άλλα ξένα σπίτια. Είναι ωραία η Κυψέλη τα καλοκαίρια. Είναι ήσυχη και άδεια. Και τα ξένα σπίτια είναι ωραία τα καλοκαίρια. Κάποια είναι ήσυχα και άδεια επίσης. Κάποια άλλα δεν είναι. Οποιαδήποτε εποχή...
Τη μέρα που ξεκίνησε το ταξίδι μου, πήγα στο κέντρο της Αθήνας. Στο αγαπημένο μου μαγαζί. Δεν ξέρω γιατί μου αρέσει τόσο εκεί. Ίσως επειδή πετυχαίνουν πάντα τον καφέ μου. Μπορεί επειδή έχει φουντούκι εκεί. Ή ίσως να φταίει ο κύριος Σταύρος που πάντα χαίρεται όταν με βλέπει. Πάρα τις συζητήσεις που έχει ακούσει τόσα χρόνια. Και ο δανεικός ξάδερφος μας κέρασε για τα γενέθλια του. Καλά. Τον ξέραμε και χωρίς γενέθλια. Τα ίδια έκανε...
Την επόμενη μέρα ξαναβρέθηκα εκεί. Παρκάροντας παράνομα. Μια σκέψη, που ακόμα και σαν Ελληνίδα, με κυνηγάει σαν εφιάλτης. Όμως σε εκείνο το γκρι γραφείο, μαγικά, ξαναβρέθηκαν όλα εκείνα τα πολύτιμα αρχεία που νόμιζα πως έχασα για πάντα όταν αρρώστησε και πέθανε ο σκληρός δίσκος που τα φιλοξενούσε. Γύρισα χαρούμενη στην Κυψέλη. Μέχρι που ξαφνικά ήρθαν τα λουλούδια. Τα λουλούδια, που για χρόνια θα με κοροιδεύουν με μια μικρή απλή λέξη. Πολλά λουλούδια. Κι είχα κι εγώ ένα. Λουλούδια. Μόνο λουλούδια... Την ίδια ώρα, κάπου εκεί κοντά, μια όμορφη δικαστίνα, πιστή στο καθήκον, έκανε σωστά τη δουλειά της. Και την ευχαριστώ γι'αυτό.
Και μετά ήταν αργία. Η κλασική μεγάλη αργία του καλοκαιριού. Κάποιοι νομίζουν πως γιορτάζω αυτή τη μέρα. Κάποιοι άλλοι με πήραν τηλέφωνο για να μου πουν χρόνια πολλά για όταν γιορτάζω. Όπως το κορίτσι του Κουραμπιέ. Και έπρεπε να γυρίσω σε ένα απόλυτα ξένο σπίτι για λίγο. Φοβάμαι πως πιό ξένα είναι τα σπίτια εκείνα που κάποτε ήταν δικά μας. Αυτό σκέφτομουν όταν μετά πίναμε καφέ. Και όταν οδηγούσα. Και όταν βγήκαμε έξω για φαγητό. Σε εκείνο το πράσινο τραπέζι. Σε ένα άλλο ξένο σπίτι.
Υπάρχουν όμως ξένα σπίτια που μέσα έχουν πλάσματα που θέλουν να σε φροντίσουν και να τα φροντίσεις. Κι ας είναι δανεικά. Και σε ένα έχει υπόγειο. Κι έναν Θείο που φτιάχνει γεμιστά. Και πίνει τσικουδιές και κρασί. Κι έχει ένα καραμελένιο γατί. Που γκρινιάζει. Συνέχεια. Και η γκρίνια του ένα μόνο σκοπό έχει. Να σου ζητήσει να τον χαιδέψεις. Μονάχα αυτό. Με μια λευκή μεταξωτή γούνα. Φτιαγμένη μόνο για χάδια. Εκτός κι αν κάποια ξανθιά νεαρή καλλονή περάσει τα όρια. Εκεί δείχνει από τι είναι φτιαγμένος. Χειροποίητος είναι από δαίμονες. Αν κρίνω από τη φωνή του. Από την πολλή τρομάρα είπαμε να πάμε εκδρομή σε ένα σούπερ μάρκετ εκεί κοντά. Και πήγαμε. Και πήραμε σοκολάτες. Οι περισσότερες έλιωσαν στο αυτοκίνητο. Μετά όμως πήγαμε αργά πάλι σε άδεια ξένα σπίτια κι ένα χοντρό χοντρούλι γατί με περουκίνι και μούσι άκουγε τη μουσική μου. Από το κινητό μου γνωστό και ως πολυμηχάνημα.
Κι αφού ξαναπήγαμε σούπερ μάρκετ με καλαθάκια με ροδάκια και σοκολάτες που δεν πρόλαβαν να λιώσουν και χυμούς, ήρθε η ώρα να ανοίξω την τσάντα με τον υπολογιστή. Κι εκεί είχα δώρο ένα μωβ μαντήλι. Μωβ της Θείας όπως λέει και εκείνος που μου το χάρισε. Και μετά το χοντρό χοντρούλι γατί, άκουσε ξανά τη μουσική μου. Νομίζω του άρεσε.
Κι όλες αυτές τις μέρες, κοιμόμουν και ξυπνούσα σε έναν ξένο καναπέ. Αλλά δεν ήμουν μόνη. Δύο λευκά κουβερτάκια από την κόλαση μου έκαναν παρέα. Μέσα στο κατακαλόκαιρο. Δύο λευκά κουβερτάκια που ερχόντουσαν να με αγκαλιάσουν και να κοιμηθούν πάνω μου. Ή που αποφάσιζαν πως είναι πλέον ώρα να ξυπνήσω. Κι έφερναν τα παιχνίδια τους για να με πείσουν. Κι όταν δεν τα κατάφερναν, έπεφταν παραδωμένα στην αγκαλιά μου για να κοιμηθούν λίγο παραπάνω.
Την τελευταία μέρα έπρεπε να πάμε όλοι μαζί μια ωραία εκδρομή. Και πήγαμε. Και είδαμε πολλά πολλά αυτοκίνητα. Αυτοκίνητα που κάποιοι τα είχαν αφήσει μισοθαμμένα στο χώμα πίσω από το Φιξ. Και που κάποιος τα πήρε. Και τα φρόντισε. Και τα έκανε κοσμήματα. Και διαλέξαμε αυτοκίνητα. Ξένα αυτοκίνητα. Που εμείς τα ονομάσαμε δικά μας. Δεν είχαν αντίρρηση τα αυτοκίνητα. Ίσως και να χάρηκαν λίγο. Και στο σκοτάδι το βράδυ να περηφανεύονται στα άλλα.
Πριν να γυρίσω στο δανεικό μου σπίτι, σταματήσαμε σε ένα άλλο ξένο σπίτι. Ίσα ίσα για μία λεμονάδα. Και για να κλείσουμε τις διακοπές στα ξένα σπίτια. Και για να πούμε ένα μικρό γειά στον κρυμμένο και φοβισμένο μονίμως Έντγκαρ.
Οι διακοπές μου στα ξένα σπίτια τελείωσαν. Η νύστα έμεινε. Μία ατελείωτη και αχόρταγη νύστα που δεν λέει να σταματήσει. Αν κάποιος από εσάς ξέρει τι φταίει ή πως να περάσει ας μου πει κι εμένα. Βασανίζομαι...
Βαθμολογία: 04 - Εκτός Θέματος
______________________________________
Διακοπές Σε Ροζ
Ημερολόγιο διακοπών
"Στα Ξένα Σπίτια"
Αγαπητό μου ημερολόγιο,
την προηγούμενη εβδομάδα πήγα διακοπές στο σπίτι μου, αλλά και σε άλλα σπίτια.
Έτσι για ποικιλία, γιατί η μαμά μου λέει, πως όταν πάμε διακοπές, δε μένουμε όλη μέρα κλεισμένοι στο δωμάτιο να παίζουμε gameboy, πάμε και καμιά βόλτα να μας δει ο ήλιος που έχουμε καταντήσει σαν το δράκουλα. Αυτό λέει η μαμά μου, που είναι πολύ καλή και ξέρει.
Τη Δευτέρα ξεκίνησα τις διακοπές μου στο σπίτι από πάνω, που πήγα να δω τη φίλη μου που ήρθε από τις δικές της διακοπές και μου είπε πως θα ξαναφύγει και μου άφησε πάλι το κλειδί της, για να ταϊζω το Χοντρούλη.
Μετά ήρθε η Θεία με το σούπερ αυτοκίνητο και με πήγε βόλτα στο κέντρο. Εκεί περιμέναμε πολλή ώρα να ανοίξει η καφετέρια, αλλά όταν άνοιξε, ήπια έναν τέλειο χυμό και μετά ήρθαν κάτι αγόρια με ποδήλατα και μπαντάνες και μας κέρασαν και λικέρ φουντούκι που ήταν πολύ ωραίο.
Μετά φύγαμε και πήγαμε σε ένα μεγάαααλο μαγαζί που πουλάει πίτες και πήραμε πάρα πολλές πίτες να φάμε και να ταϊσουμε και τον Αντρούλη που περίμενε υπομονετικά στο σπίτι παίζοντας Sims.
Φάγαμε όλοι μαζί και μετά ο Αντρούλης πήγε για ύπνο κι εμείς μείναμε ξύπνιες μέχρι πολύ αργά και περάσαμε πολύ ωραία!
Την Τρίτη η Θεία πήγε να συναντήσει πάλι το αγόρι με το ποδήλατο και τη μπαντάνα. Εγώ έμεινα μόνη στο σπίτι κι είπα να φτιάξω κάτι να φάμε το βράδυ. Έφτιαξα ψωμάκι, κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες, σαλάτα κι ένα μεγάλο σταφιδόψωμο για επιδόρπιο, που φούσκωσε κι έγινε τόοοοοοσο και γέμισε ο κόσμος σταφιδόψωμο.
Μετά ήρθε η Θεία στο σπίτι και μετά ήρθε κι ο Αντρούλης που έφερε πολλά λουλούδια, γιατί λέει κλείσαμε δέκα χρόνια από τη μέρα που με γνώρισε και μάλλον του άρεσε αυτό.
Έφερε και στη Θεία λουλούδι σαν σωστός κύριος κι η Θεία χάρηκε κι όλο το βράδυ έλεγε λουλούδΙιια.
Και φάγαμε το φαγάκι που έφτιαξα που ήταν πολύ νόστιμο κι είπαμε ιστορίες και μετά ο Αντρούλης καθάριζε με τις ώρες το σταφιδόψωμο που είχε κολλήσει παντού και μετά είδαμε πολλά επεισόδια Heroes και περάσαμε πολύ ωραία!
Την Τετάρτη ο Αντρούλης δούλευε μόνο τη μισή μέρα γιατί ήταν γιορτή. Κι όταν ήρθε σπίτι, μας πήρε η Θεία με το σούπερ αυτοκίνητο και μας πήγε μακριά και μας άφησε να πιούμε καφέ στην Κεομίτσα κι εκείνη πήγε στο παλιό σπίτι να ψουνίσει παπούτσια. Μετά ήρθε κι εκείνη κι ήπιε καφέ και μετά ξαναμπήκαμε στο σούπερ αυτοκίνητο για να γυρίσουμε σπίτι. Όμως στο δρόμο πεινάσαμε και μας έπιασε μουρμούρα που δεν είχαμε πολλά λεφτά να πάμε κάπου έξω να φάμε κάτι νόστιμο. Και τους λέω "έξω θέλετε? έξω θα σας πάω!"
Και γυρίσαμε σπίτι, αφού πρώτα μας σταμάτησαν κάτι ωραία παιδιά με στολές κι εμείς τους τραγουδήσαμε και τους χορέψαμε και μας άφησαν να φύγουμε.
Παραγγείλαμε σουβλάκια, και πήγαμε στο πάνω σπίτι που έχει μια μεγάλη βεράντα και φάγαμε ΈΞΩ. Τάισα και το Χοντρούλη που ήταν χαρούμενος που είχε παρέα κι όλοι ευχαριστηθήκαμε και περάσαμε πολύ ωραία!
Την Πέμπτη μας είχαν καλέσει σε ένα άλλο σπίτι, που είναι του Θείου κι εκεί ζει και η Θεία κι ο Γκρίνιας και το Γατοαγόρι κι η Κρέσνυ με τη μαμά της κι είναι όλοι πολύ καλοί!
Σηκωθήκαμε πρωί πρωί, ντυθήκαμε όμορφα και μπήκαμε στο σούπερ αυτοκίνητο. Πήγαμε σε ένα μαγαζί γεμάτο παγωτά που το έχει ένα άλλο ψηλό αγόρι που πάντα χαίρεται όταν μας βλέπει και πήραμε νόστιμα παγωτά για το Θείο.
Στο σπίτι ήπιαμε καφέ, φάγαμε τέλεια γεμιστά από τα χεράκια του Θείου που μαγειρεύει τέλεια κι έχει πολλή πλάκα και θα ήθελα να είναι δικός μου Θείος, ξαναήπιαμε καφέ με το Γατοαγόρι, παίξαμε με το Γκρίνια που είναι χνουδωτός και γουργουριστός και φτιαγμένος από ζάχαρη, αλλά μετά ήρθε κι η Κρέσνυ με τη μαμά της κι ο Γκρίνιας τα πήρε. Η Κρέσνυ κούναγε ουρές κι έτρεχε από αγκαλιά σ'αγκαλιά κι ο Γκρίνιας έβγαζε κάτι απόκοσμους ήχους κάτω από το τραπέζι κι ήταν πολύ αστείος και γλυκούλης σαν εμένα.
Μετά πήγαμε στο σούπερ μάρκετ και ψωνίσαμε πάαααρα πολλά πράγματα και μετά περάσαμε με το σούπερ αυτοκίνητο, πήραμε τον Αντρούλη από τη δουλειά και γυρίσαμε στο σπίτι. Εκεί ξαναφάγαμε γιατί είχαν περάσει ώρες και τα γεμιστά είχαν γίνει νόστιμη ανάμνηση και μετά πήραμε ένα σωρό σοκολάτες με τη Θεία κι ανεβήκαμε στο πάνω σπίτι. Εκεί κάτσαμε έξω παρέα με το Χοντρούλη, φάγαμε σοκολάτες κι ακούσαμε μουσική και περάσαμε πολύ ωραία!
Την Παρασκευή κάτσαμε πολύ ήσυχες για να ξεκουραστούμε. Πήγαμε όμως πάλι σε ένα σούπερ μάρκετ, που δεν είναι μεγάλο σαν αυτά που ήξερα κι απογοητεύτηκα όταν το είδα. Μετά όμως μου έδειξε η Θεία κάτι καλαθάκια που έχουν ροδίτσες και τα σέρνεις πίσω σου σα βαλίτσες κι είναι τέλεια!
Έκανα πολλές πολλές βόλτες στους διαδρόμους με το σούπερ καλαθάκι μου κι ήμουν περήφανη και χαρούμενη. Νομίζω κι η Θεία ήταν πολύ περήφανη που με έβλεπε να σέρνω με χαρά το καλαθάκι μου, αλλά δεν το έδειξε για να μην το πάρω πάνω μου και γεμίσουν τα μυαλά μου αέρα.
Μετά γυρίσαμε σπίτι και βρήκαμε τον Αντρούλη να μας περιμένει. Φάγαμε και μετά ανεβήκαμε στο πάνω σπίτι με σοκολάτες κι ένα λάπτοπ γεμάτο μουσική και κάναμε πάρτυ με το Χοντρούλη που δεν ήξερε σε ποια από τις δύο να πρωτοχαϊδευτεί από τη χαρά του και περάσαμε πολύ ωραία!
Το Σάββατο δεν κάναμε τίποτα σχεδόν. Μείναμε στο σπίτι και παίξαμε με τα πολλά γούνινα πλάσματα που φιλοξενούν στο σπίτι τους εμένα και τον Αντρούλη. Μόνο που πήγα να μαγειρέψω κι όταν άνοιξα τις σακούλες με τα φαγητά, ανακάλυψα πως η γεροντική άνοια χτυπάει ακόμη και παιδάκια της ηλικίας μου. Αλλιώς στο σπίτι μου υπάρχει μια νεράιδα που μεταμορφώνει τα φασολάκια σε μπριζόλες και τα μπιφτέκια σε μαρούλια.
Πάντως τελικά έφτιαξα πολύ νόστιμο φαγάκι κι όλοι χαρήκαμε και μετά είδαμε ταινίες και μετά ανεβήκαμε στο πάνω σπίτι να ζουλήξουμε το Χοντρούλη και περάσαμε πολύ ωραία!
Την Κυριακή σηκωθήκαμε νωρίς και μας πήγε ο Αντρούλης στο μουσείο αυτοκινήτων, που είναι πολύ μεγάλο και σύγχρονο και καθαρό κι ο κόσμος δεν το ξέρει κι ας είναι στο κέντρο της Αθήνας. Το έχει ένας πολύ πλούσιος κύριος που αγαπάει τα αυτοκίνητα και τα μαζεύει και τα φροντίζει και τα αγαπάει και τους δίνει καινούρια ζωή κι αυτά λάμπουν από ευτυχία. Κ εμείς διαλέξαμε αυτοκίνητα, τα βαφτίσαμε δικά μας και τα βγάλαμε και φωτογραφίες.
Και μετά ήπιαμε καφέ δίπλα στο μουσείο που είχε ένα συντριβάνι που έκανε τσρρρρρρ και φύσαγε πολύ ωραίο αεράκι κι εγώ δεν ήθελα με τίποτα να φύγω. Μετά όμως φύγαμε και πήγαμε σε ένα άλλο σπίτι που ζει ο Έντγκαρ με τη μαμά του. Ήπιαμε λεμονάδες στη βεράντα, ο Έντγκαρ κατουρήθηκε, η μαμά του μας έκανε επίδειξη μόδας και μετά φύγαμε. Κι η Θεία μας άφησε και μπήκε στο σούπερ αυτοκίνητο και γύρισε στο σπίτι του Θείου και στενοχωρήθηκα.
Μετά ήρθε η φίλη μου από πάνω με ένα πιάτο τηγανόψωμα κι είπε ο Αντρούλης ότι θα μου μαγειρέψει και φάγαμε σουβλάκια και περάσαμε πολύ ωραία!
Έτσι πέρασα στις διακοπές κι ήταν πολύ ωραία!!!
Με αγάπη,
μικρή Τζενούλα.
Σάββατο 25 Αυγούστου 2012
Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012
800
Αγαπητή Θεία, καλησπέρα.
Σου γράφω ακόμα μία φορά (αν κι έχει περάσει καιρός), για να σε βαρύνω με ένα νέο προβληματισμό.
Έχοντας μελετήσει άλλωστε τα κείμενά σου προσεκτικά, ξέρω πως είναι κάτι που κι εσένα σ' έχει απασχολήσει στο παρελθόν.
Θέλω να μιλήσουμε λοιπόν για επιλογές.
Όχι με τρόπο τόσο εσωτερικό, του τύπου "ξύπνησα, έκανα τσίσα, έφαγα το μπολ με τα δημητριακά και το γάλα μου και σκέφτομαι...να πάω να σώσω κουτάβια από τους αφιλόξενους δρόμους της πόλης, ή να πάρω την καραμπίνα και να πάω να καθαρίσω τον περιπτερά, που εχθές μου την είπε μισή την καλημέρα και στράβωσα?"
Όχι όχι...είμαι ξεκάθαρα με τους καλούς, η επιλογή μου είναι σαφής. Κι αυτό σημαίνει πως αν χρειαστεί να πυροβολήσω όλους τους περιπτεράδες της πόλης για να λένε χαμογελαστά την καλημέρα και να κάνουν τον κόσμο πιο χαρούμενο...θα το κάνω!!!
(ok, in some people's twisted little minds, I may be the villain...deal with it!)
Θέλω να σου μιλήσω για τις άλλες επιλογές. Αυτές που κάνουμε για μας, νομίζουμε ότι αφορούν μόνο εμάς και κανέναν άλλο (κουτάβια και περιπτεράδες γέρνουν ήσυχα τα κεφαλάκια τους στο πλάι κι αναστενάζουν με ανακούφιση), βάζοντας τα πράγματα μέσα μας σε σειρά και διαλέγοντας τι θέλουμε από αυτή τη σύντομη ζωή που είμαστε υποχρεωμένοι να κουμαντάρουμε, προκαλώντας στο πέρασμά μας όσο το δυνατόν λιγότερα ατυχήματα.
Η κυρίαρχη απορία μου είναι...ΓΙΑΤΙ?
Γιατί έχουμε εργοστασιακά τσιπαρισμένο πάνω μας το δικαίωμα της επιλογής? Δε θα έπρεπε να μας δίνετε μετά από κάποια ηλικία και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις?
Δηλαδή να το δούμε λογικά. Είμαι 16 ετών. θέλω να πάρω παπάκι (δίτροχο, όχι από τα άλλα με τα πίπουλα που κάνουν κουάκ) κι αυτό δεν επιτρέπεται αν δεν κάνω πρώτα μαθήματα οδήγησης, αν δε δώσω εξετάσεις για δίπλωμα, αν δεν περάσω επιτυχώς αυτές τις εξετάσεις...μα πάνω απ' όλα δε μπορώ να κάνω τίποτα από τα παραπάνω αν ο κηδεμόνας μου δε μου δώσει λεφτά για μαθήματα και όχημα κι αν δεν υπογράψει πως μου δίνει την άδεια να οδηγήσω το ρημαδοπαπάκι (a license to kill, some would say).
Ότι στα 16 μου δηλαδή αμφισβητείται η ικανότητά μου να χειριστώ δύο ρόδες, ένα τιμόνι και την περίπλοκη σκέψη "στην ευθεία πάω ίσια, στις γωνίες στρίβω κι αν βρω σε τοίχο καλό είναι να σπρώξω(?)"...αλλά στα 18 θεωρούμαι ικανότατη να πάω να ψηφίσω ποιος μικροτσούτσουνος, κομπλεξικός, πάσχων από το σύνδρομο Εγώ ο Βουκεφάλας, είναι καταλληλότερος να διαχειριστεί τα της χώρας και του μέλλοντός μου. ΧΑ!
Δε θα σε πάω όμως στα της πολιτικής σκηνής, ξέρεις πως πάντα προτιμούσα να κρατώ τις απόψεις μου για τον εαυτό μου κι αν έχω παρεκτραπεί λίγο τα τελευταία χρόνια, φταίνε οι κακές συναναστροφές και τα παιδιά που κάνω παρέα και σίγουρα κάτι ρίχνουν στην πορτοκαλάδα μου όταν δεν κοιτάω.
(αυξήστε μόνο τη δόση, έχει αρχίσει και δε με πιάνει)
Το θέμα μου είναι αυτό το γιατί.
Γιατί να έχουμε στα 17 το δικαίωμα να αποφασίσουμε με ποιο τρόπο θα βιοποριζόμαστε για την υπόλοιπη ζωή μας? Πώς μπορώ να ξέρω ότι θα θέλω μια ζωή να διδάσκω Βραζιλιάνικα σε δημόσιο σχολείο, ενώ πριν τρία χρόνια μόλις, με ρωτούσαν κι έλεγα πως θέλω να γίνω αεροναυπηγός στα Πυρηναία? ΔΕΝ παίζει! Ελάχιστοι άνθρωποι είναι γεννημένοι με το χρωμόσωμα "σουβλατζής", για να γνωρίζουν από μικροί πως αυτό θέλουν να κάνουν στη ζωή τους...κι όμως δες πόσοι σουβλατζήδες υπάρχουν εκεί έξω και πόσο υπερέχουν αριθμητικά των αστροναυτών!
Γιατί να έχουμε το δικαίωμα στα 25 ν' απορρίψουμε τον (καλό και τρυφερό σαν ζουμερό ροδάκινο κατά τ' άλλα) ασχημούλη, επειδή θα μας κοροϊδεύουν οι φίλες μας αν τον κυκλοφορήσουμε? Κι άντε και τον απορρίπτουμε κι οι φίλες μας λένε μπράβο κι όλες μαζί γελάμε με τη χλαπάτσα που έφαγε ο μπάσταρδος που τόλμησε να ρίξει τα φτωχά του μάτια πάνω μας. Τι γίνεται όταν οι φίλες αρχίσουν να βρίσκουν όλες το (χοντρό καραφλό συνήθως) λιμάνι τους κι εμείς ψάχνουμε ακόμα το αγόρι έπαθλο? Θα σου πω εγώ τι γίνεται. Βρίσκουμε τον σαβουρογκόμενο που λέει το καλύτερο ποίημα γεμάτο αγάπες και λουλούδια, μασάμε τα παραμύθια για οικογένεια και παιδιά κι αιώνια ευτυχία, τον παντρευόμαστε για να μη μείνουμε σαν καλαμιές στον κάμπο...και στα 40 βρισκόμαστε με 4 παιδιά να ουρλιάζουν και να πνίγουν τη ζωή μας, ν'αναρωτιόμαστε τι πήγε στραβά με τα όνειρά μας και πού στο διάολο τριγυρνάει το γουρούνι* τέτοια ώρα!
*(το γουρούνι σου περνάει μια χαρά χρυσό μου, κρέμασε πάνω σου την ευθύνη της ευτυχισμένης ζωής, έκανε και τα υποχρεωτικά παιδιά που γούσταρε, γατζώθηκε στο λαιμό σου, σου ήπιε το αίμα, τα εγκεφαλικά κύτταρα...και κάτσε εσύ να μετράς όνειρα κι απώλειες κάθε νύχτα, αντί για προβατάκια)
Μη με παρεξηγήσεις Θεία, είμαι υπέρ της αληθινής αγάπης, του γάμου, της οικογένειας, όλου του παραμυθιού που καταλήγει με ζαρωμένα μουτράκια αγκαλιασμένα σε ένα παγκάκι να κοιτάνε τη θάλασσα και να θυμούνται τη μέρα που γνωρίστηκαν πριν από 60 χρόνια. Μ' αυτό μεγάλωσα κι ελπίζω οι επιλογές μου να με οδηγούν ακριβώς εκεί.
Απλά θέλω όλο αυτό να στηρίζεται σε κάτι πραγματικό...όχι σε μια στιγμή πανικού που οδήγησε στη λύση ανάγκης.
Ποιος είναι λοιπόν αυτός ο τύπος που μου δίνει το δικαίωμα να κάνω λάθος επιλογές και να καταλήγω έτσι αβίαστα δυστυχισμένη? Γιατί χρειάζομαι ειδική πιστοποίηση για την ικανότητά μου να χειρίζομαι ένα δίτροχο, ενώ όλοι κάθονται αμέτοχοι και με χαζεύουν την ώρα που βγάζω τα μάτια μου με τα χέρια μου? Και σε διαβεβαιώ...πολλοί περισσότεροι αθώοι μπορεί να πληγωθούν θανάσιμα από μια λάθος επιλογή, παρά από μια στραβοτιμονιά!
Η λάθος δουλειά, ο λάθος σύντροφος, είναι επιλογές που φέρουν παράπλευρες απώλειες. Για να τις κάνουμε θα έπρεπε να παίρνουμε γραπτή άδεια από κάποια αρχή ωριμότερη και απείρως σοφότερη. Να περνάμε από επιτροπή που θα κρίνει κατά πόσο είμαστε ικανοί να λαμβάνουμε αποφάσεις ζωτικής σημασίας κι αν τελικά δεν είμαστε...να μας δίνουν ένα Ι5 και να μας στέλνουν σπίτια μας να το ξανασκεφτούμε.
Και τώρα, τι θα γενούμε χωρίς βαρβάρους? Αυτοί οι άνθρωποι ήσαν μια κάποια λύσις...
Σου γράφω ακόμα μία φορά (αν κι έχει περάσει καιρός), για να σε βαρύνω με ένα νέο προβληματισμό.
Έχοντας μελετήσει άλλωστε τα κείμενά σου προσεκτικά, ξέρω πως είναι κάτι που κι εσένα σ' έχει απασχολήσει στο παρελθόν.
Θέλω να μιλήσουμε λοιπόν για επιλογές.
Όχι με τρόπο τόσο εσωτερικό, του τύπου "ξύπνησα, έκανα τσίσα, έφαγα το μπολ με τα δημητριακά και το γάλα μου και σκέφτομαι...να πάω να σώσω κουτάβια από τους αφιλόξενους δρόμους της πόλης, ή να πάρω την καραμπίνα και να πάω να καθαρίσω τον περιπτερά, που εχθές μου την είπε μισή την καλημέρα και στράβωσα?"
Όχι όχι...είμαι ξεκάθαρα με τους καλούς, η επιλογή μου είναι σαφής. Κι αυτό σημαίνει πως αν χρειαστεί να πυροβολήσω όλους τους περιπτεράδες της πόλης για να λένε χαμογελαστά την καλημέρα και να κάνουν τον κόσμο πιο χαρούμενο...θα το κάνω!!!
(ok, in some people's twisted little minds, I may be the villain...deal with it!)
Θέλω να σου μιλήσω για τις άλλες επιλογές. Αυτές που κάνουμε για μας, νομίζουμε ότι αφορούν μόνο εμάς και κανέναν άλλο (κουτάβια και περιπτεράδες γέρνουν ήσυχα τα κεφαλάκια τους στο πλάι κι αναστενάζουν με ανακούφιση), βάζοντας τα πράγματα μέσα μας σε σειρά και διαλέγοντας τι θέλουμε από αυτή τη σύντομη ζωή που είμαστε υποχρεωμένοι να κουμαντάρουμε, προκαλώντας στο πέρασμά μας όσο το δυνατόν λιγότερα ατυχήματα.
Η κυρίαρχη απορία μου είναι...ΓΙΑΤΙ?
Γιατί έχουμε εργοστασιακά τσιπαρισμένο πάνω μας το δικαίωμα της επιλογής? Δε θα έπρεπε να μας δίνετε μετά από κάποια ηλικία και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις?
Δηλαδή να το δούμε λογικά. Είμαι 16 ετών. θέλω να πάρω παπάκι (δίτροχο, όχι από τα άλλα με τα πίπουλα που κάνουν κουάκ) κι αυτό δεν επιτρέπεται αν δεν κάνω πρώτα μαθήματα οδήγησης, αν δε δώσω εξετάσεις για δίπλωμα, αν δεν περάσω επιτυχώς αυτές τις εξετάσεις...μα πάνω απ' όλα δε μπορώ να κάνω τίποτα από τα παραπάνω αν ο κηδεμόνας μου δε μου δώσει λεφτά για μαθήματα και όχημα κι αν δεν υπογράψει πως μου δίνει την άδεια να οδηγήσω το ρημαδοπαπάκι (a license to kill, some would say).
Ότι στα 16 μου δηλαδή αμφισβητείται η ικανότητά μου να χειριστώ δύο ρόδες, ένα τιμόνι και την περίπλοκη σκέψη "στην ευθεία πάω ίσια, στις γωνίες στρίβω κι αν βρω σε τοίχο καλό είναι να σπρώξω(?)"...αλλά στα 18 θεωρούμαι ικανότατη να πάω να ψηφίσω ποιος μικροτσούτσουνος, κομπλεξικός, πάσχων από το σύνδρομο Εγώ ο Βουκεφάλας, είναι καταλληλότερος να διαχειριστεί τα της χώρας και του μέλλοντός μου. ΧΑ!
Δε θα σε πάω όμως στα της πολιτικής σκηνής, ξέρεις πως πάντα προτιμούσα να κρατώ τις απόψεις μου για τον εαυτό μου κι αν έχω παρεκτραπεί λίγο τα τελευταία χρόνια, φταίνε οι κακές συναναστροφές και τα παιδιά που κάνω παρέα και σίγουρα κάτι ρίχνουν στην πορτοκαλάδα μου όταν δεν κοιτάω.
(αυξήστε μόνο τη δόση, έχει αρχίσει και δε με πιάνει)
Το θέμα μου είναι αυτό το γιατί.
Γιατί να έχουμε στα 17 το δικαίωμα να αποφασίσουμε με ποιο τρόπο θα βιοποριζόμαστε για την υπόλοιπη ζωή μας? Πώς μπορώ να ξέρω ότι θα θέλω μια ζωή να διδάσκω Βραζιλιάνικα σε δημόσιο σχολείο, ενώ πριν τρία χρόνια μόλις, με ρωτούσαν κι έλεγα πως θέλω να γίνω αεροναυπηγός στα Πυρηναία? ΔΕΝ παίζει! Ελάχιστοι άνθρωποι είναι γεννημένοι με το χρωμόσωμα "σουβλατζής", για να γνωρίζουν από μικροί πως αυτό θέλουν να κάνουν στη ζωή τους...κι όμως δες πόσοι σουβλατζήδες υπάρχουν εκεί έξω και πόσο υπερέχουν αριθμητικά των αστροναυτών!
Γιατί να έχουμε το δικαίωμα στα 25 ν' απορρίψουμε τον (καλό και τρυφερό σαν ζουμερό ροδάκινο κατά τ' άλλα) ασχημούλη, επειδή θα μας κοροϊδεύουν οι φίλες μας αν τον κυκλοφορήσουμε? Κι άντε και τον απορρίπτουμε κι οι φίλες μας λένε μπράβο κι όλες μαζί γελάμε με τη χλαπάτσα που έφαγε ο μπάσταρδος που τόλμησε να ρίξει τα φτωχά του μάτια πάνω μας. Τι γίνεται όταν οι φίλες αρχίσουν να βρίσκουν όλες το (χοντρό καραφλό συνήθως) λιμάνι τους κι εμείς ψάχνουμε ακόμα το αγόρι έπαθλο? Θα σου πω εγώ τι γίνεται. Βρίσκουμε τον σαβουρογκόμενο που λέει το καλύτερο ποίημα γεμάτο αγάπες και λουλούδια, μασάμε τα παραμύθια για οικογένεια και παιδιά κι αιώνια ευτυχία, τον παντρευόμαστε για να μη μείνουμε σαν καλαμιές στον κάμπο...και στα 40 βρισκόμαστε με 4 παιδιά να ουρλιάζουν και να πνίγουν τη ζωή μας, ν'αναρωτιόμαστε τι πήγε στραβά με τα όνειρά μας και πού στο διάολο τριγυρνάει το γουρούνι* τέτοια ώρα!
*(το γουρούνι σου περνάει μια χαρά χρυσό μου, κρέμασε πάνω σου την ευθύνη της ευτυχισμένης ζωής, έκανε και τα υποχρεωτικά παιδιά που γούσταρε, γατζώθηκε στο λαιμό σου, σου ήπιε το αίμα, τα εγκεφαλικά κύτταρα...και κάτσε εσύ να μετράς όνειρα κι απώλειες κάθε νύχτα, αντί για προβατάκια)
Μη με παρεξηγήσεις Θεία, είμαι υπέρ της αληθινής αγάπης, του γάμου, της οικογένειας, όλου του παραμυθιού που καταλήγει με ζαρωμένα μουτράκια αγκαλιασμένα σε ένα παγκάκι να κοιτάνε τη θάλασσα και να θυμούνται τη μέρα που γνωρίστηκαν πριν από 60 χρόνια. Μ' αυτό μεγάλωσα κι ελπίζω οι επιλογές μου να με οδηγούν ακριβώς εκεί.
Απλά θέλω όλο αυτό να στηρίζεται σε κάτι πραγματικό...όχι σε μια στιγμή πανικού που οδήγησε στη λύση ανάγκης.
Ποιος είναι λοιπόν αυτός ο τύπος που μου δίνει το δικαίωμα να κάνω λάθος επιλογές και να καταλήγω έτσι αβίαστα δυστυχισμένη? Γιατί χρειάζομαι ειδική πιστοποίηση για την ικανότητά μου να χειρίζομαι ένα δίτροχο, ενώ όλοι κάθονται αμέτοχοι και με χαζεύουν την ώρα που βγάζω τα μάτια μου με τα χέρια μου? Και σε διαβεβαιώ...πολλοί περισσότεροι αθώοι μπορεί να πληγωθούν θανάσιμα από μια λάθος επιλογή, παρά από μια στραβοτιμονιά!
Η λάθος δουλειά, ο λάθος σύντροφος, είναι επιλογές που φέρουν παράπλευρες απώλειες. Για να τις κάνουμε θα έπρεπε να παίρνουμε γραπτή άδεια από κάποια αρχή ωριμότερη και απείρως σοφότερη. Να περνάμε από επιτροπή που θα κρίνει κατά πόσο είμαστε ικανοί να λαμβάνουμε αποφάσεις ζωτικής σημασίας κι αν τελικά δεν είμαστε...να μας δίνουν ένα Ι5 και να μας στέλνουν σπίτια μας να το ξανασκεφτούμε.
Και τώρα, τι θα γενούμε χωρίς βαρβάρους? Αυτοί οι άνθρωποι ήσαν μια κάποια λύσις...
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)